Έκθεση: Θα παράγουμε λιγότερο γάλα, θα εισάγουμε περισσότερο

Αγώνας δρόμου για κυβέρνηση και γαλακτοπαραγωγούς προκειμένου να αποτρέψουν τις απώλειες στην παραγωγή γάλακτος που θα υποστεί η χώρα από την άρση των ποσοστώσεων την 1η Απριλίου του 2015 και την αλλαγή επί το δυσμενέστερο στο καθεστώς επιδότησης που ισχύει σήμερα.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα παράγει ακόμη λιγότερο αγελαδινό γάλα, παρουσιάζοντας μείωση παραγωγής 7% ως το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι εισαγωγές από το εξωτερικό για να καλυφθεί η εγχώρια κατανάλωση γάλακτος.

Στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την έκθεση, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα δουν την παραγωγή τους να αυξάνεται κατακόρυφα, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 20% ενώ, η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών θα διευρύνεται κατά 2,3% ετησίως μέχρι το 2020.

Σε μια εποχή κατά την οποία η κυβέρνηση αναζητεί πηγές ανάπτυξης, ένας σημαντικός τομέας της αγροτικής δραστηριότητας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που διαγράφονται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η αύξηση της ζήτησης σε αναδυόμενες αγορές και κυρίως της Ρωσίας, η οποία απορροφά σημαντικές ποσότητες της ευρωπαϊκής παραγωγικής γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και της Κίνας θα συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

You may also like...