ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Κατεδαφιστέα 200 κτίρια-Σκληρός ο απολογισμός απο το σεισμό του Ιανουαρίου

Έχουν περάσει έξι μήνες από τη στιμή που ολόκληρη η Κεφαλονιά συνταράχθηκε από ισχυρούς σεισμούς. Έπειτα από ελέγχους και επιτόπιες παρατηρήσεις οι αρμόδιοι κατέληξαν στο μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο εγκέλαδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, έγιναν 3000 έλεγχοι σε κατοικίες.

Από αυτές προκύπτει πως πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα οι 200, άλλα 1500 κτίρια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», ενώ άλλα τόσα περόπου κρίθηκαν κατάλληλα.Από τους πάνω από 3.000 ελέγχους που έγιναν, 200 κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα, 1.500 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και άλλα τόσα ήταν κατάλληλα.

Αυτή τη στιγμή περίπου 600 οικογένειες έχουν πάρει επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης- συνολικά φτάνει στα 400.000 ευρώ- ενώ άλλες 370 είναι στην αναμονή.

Στο λιμάνι του Ληξουρίου, όπου το «χτύπημα» του Εγκέλαδου είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακατασκευής και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία που θα αναλάβει τη δεύτερη φάση. Το έργο θα ξεκινήσει βέβαια μετά από το καλοκαίρι.

Από τα 17 ξενοδοχεία που κατέθεσαν άδεια επισκευής, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει σε εννιά περιπτώσεις, ενώ ο σχετικός προϋπολογισμός είναι 1,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από 190 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής κτιρίων έχει γίνει αυτοψία σε 53 περιπτώσεις, τελούν υπό έκδοση 27 άδειες, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10. Ακόμη, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου στην περιοχή του Μύρτου, ώστε να ανοίξει ξανά η παραλία.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει νομικό ζήτημα για τη δημιουργία νέων εργατικών κατοικιών. «Είμαστε σε καλό δρόμο να αναλάβουμε, μετά από προσφυγή και κατάθεση ενός νομοσχεδίου στη Βουλή, να χτίσουμε εμείς τις εργατικές κατοικίες, γιατί είναι φτωχοί άνθρωποι. Αυτά κατέρρευσαν με έναν τρόπο που έδειχνε ότι η κατασκευή τους ήταν εξαιρετικά κακή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περί τις 50 οικογένειες αυτή τη στιγμή άστεγες», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Κερατσίνι μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το Δημόσιο θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των πληγέντων ιδιοκτητών προκειμένου να ανοικοδομήσει στις ιδιοκτησίες τους νέο συγκρότημα κατοικιών. Θα χρειαστεί ωστόσο νομική ρύθμιση.

You may also like...