Μπήκαν άλλοι στον τάφο! Συναγερμός από στοιχεία που δείχνουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης μπορεί έχει συληθεί από τυμβωρύχους

Μια μικρή οπή στην άκρη του τοίχου έχει προκαλέσει συναγερμό στην ομάδα ττων ειδικών που έχουν αναλάβει το έργο της ανασκαφής του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη.Πρόκειται ουσιαστικά για μια τρύπα διαστάσεων 40Χ50 αρκετή ωστόσο για να περάσει άνθρωπος η οποία βρίσκεται στο πλάι του μαρμάρινου τοίχου. Το σημείο αυτό αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες όταν οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να φτάσουν στον προθάλαμο αφαιρώντας τους τεράστιους ογκόλιθους που φράσσουν την είσοδο του μνημείου.

Παρατηρώντας κανείς τις εικόνες θα δει ότι σε άλλα σημεία ο τοίχος εφάπτεται στην υπόλοιπη κατασκευή και έτσι η οπή στην άλλη πλευρά δημιουργεί σοβαρές υποψίες ότι κάποιοι, είτε στην αρχαιότητα, είτε στο πρόσφατο παρελθόν κατάφεραν να μπουν στο μνημείο και να αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα, καταστρέφοντας παράλληλα, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις πολύτιμα στοιχεία για τους αρχαιολόγους.

Τώρα είναι ανοιχτός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν οι ειδικοί να κάνουν την απαραίτητη ταυτοποίηση του νεκρού ή των νεκρών και να μην λυθεί ποτέ ο γρίφος του εντυπωσιακού μνημείου.Ωστόσο οι ειδικοί δεν βιάζονται, οι υποψίες υπάρχουν όμως συνεχίζουν κανονικά ελπίζοντας η οπή έχει προκληθεί από φυσικό φαινόμενο μέσα στους αιώνες και να μπορέσουν τελικά να ξεκλειδώσουν το μυστικό.Τα ευρήματα πάντως ως τώρα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Καθημερινά η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει μοναδικά στοιχεία στο φως.

You may also like...