Οι γυναίκες ΑΡΓΟΥΝ να γίνουν μαμάδες: 1 στα 5 μωρά γεννήθηκε από μητέρα άνω των 35 ετών!

Με την πάροδο των χρόνων οι γυναίκες πλέον αργούν να γίνουν μητέρες και δεν φαίνεται να ακολουθούν το παράδειγμα των γιαγιάδων που έκαναν οικογένεια από πολύ μικρές!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, το 2012 ένα στα πέντε μωρά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη ήρθαν στον κόσμο από μητέρες άνω των 35 ετών.

Πρώτες είναι οι Ισπανίδες με ποσοστό 34%. Το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε κατά 12 μονάδες μέσα σε μια δεκαετία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία και την Ιρλανδία ήταν 33% και 30%.

Στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, ένα στα τέσσερα μωρά (25%) έχει μητέρα άνω των 35 ετών.

Οι γεννήσεις από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αποτελούσαν το 22% του συνόλου στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Αυτές οι τρεις χώρες εξάλλου βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγο χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά στη Βρετανία (20%) και τη Γαλλία (19%) ενώ στη Φινλανδία οι «μεγάλης ηλικίας» μητέρες αποτελούν σπάνιο φαινόμενο: μόλις το 0,2% του συνόλου.

«Πολλές γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδιά νωρίς, όμως οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν» δήλωσε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας Πληθυσμού (BIB) της Γερμανίας Γιούργκεν Ντόρμπριτς.

Από την πλευρά της, η Μπετίνα Τοτ της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (DGGG) προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι αποβολής και πρόωρου τοκετού αυξάνονται με την ηλικία.

«Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας» τόνισε η Τοτ που είναι και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.
20140904_507904

You may also like...