Τι έδειξε η αυτοψία του 18χρονου που δολοφονήθηκε από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στο σώμα του νεαρού Μάικλ Μπράουν που δολοφονήθηκε στις 9 Αυγούστου από αστυνομικά πυρά στο Μιζούρι. Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να αποδείξουν τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ.

Η δεύτερη αυτοψία ολοκληρώθηκε έπειτα από αίτημα της οικογένειας του 18χρονου Μπράουν, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξήγαγε επίσης μια τρίτη αυτοψία.

Ακόμη και με τέτοια εις βάθος ανάλυση, ωστόσο, αυτές οι μεταθανάτιες έρευνες εξακολουθούν να αφήνουν ερωτήματα. Μια αυτοψία, λένε οι ειδικοί, μπορεί να αποκαλύψει πώς ένα άτομο πέθανε, και στην περίπτωση του Μπράουν, πρόκειται για έξι τραύματα από πυροβολισμούς.

«Η αυτοψία και η ιατροδικαστική παθολογία είναι κλάδοι της ιατρικής», εξηγεί ο Γκρέγκορι Ντέιβις, καθηγητής παθολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και επικεφαλής ιατροδικαστής της κομητείας Τζέφερσον.

Η δουλειά του ιατροδικαστή είναι ουσιαστικά η συγκέντρωση αποδείξεων από το θάνατο στις πιο σκοτεινές ενδείξεις. Στην πραγματικότητα, οι αυτοψίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες αλλά δεν μπορούν να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση σχετικά με ένα ύποπτο θάνατο. Σε περίπου 3% των περιπτώσεων, οι ιατροδικαστές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτία θανάτου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι θάνατοι αυτοί περιλαμβάνουν περιπτώσεις ατόμων με ιστορικό κατάχρησης ναρκωτικών, ή βρέφη που πέθαναν χωρίς σαφή λόγο (που αναφέρεται ως Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου ή SIDS).

Η ερώτηση σχετικά με το τι προκάλεσε το θάνατο του Μπράουν έχει ωστόσο μία πιο σαφή απάντηση: Η ιδιωτική αυτοψία από τους παθολόγους Δρ Μάικλ Μπάντεν και Σον Πάρσελς αποκάλυψε ο νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στο δεξί χέρι και δύο φορές στο κεφάλι. Ο μοιραίος πυροβολισμός ωστόσο ήταν στην κορυφή του κεφαλιού του Μπράουν.

Ωστόσο ακόμη και με ενδελεχή μελέτη στα τραύματα από σφαίρες του Μπράουν, δεν μπορεί να διαπιστωθεί που βρισκόταν ο νεαρός και που ο αστυνομικός κατά τη στιγμή του θανάτου του.

Η ιδιωτική αυτοψία αποκάλυψε, επίσης, ότι δεν υπήρχε υπόλειμμα πυρίτιδας στο δέρμα του Μπράουν, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πυροβολισμοί δεν είχαν γίνει από κοντινή απόσταση. Επίσης δεν υπήρχαν σημάδια από τραύματα στο σώμα του Μπράουν από μάχη σώμα με σώμα.

Οι περισσότεροι αυτοψίες ακολουθούν μια τυποποιημένη διαδικασία, ξεκινώντας με μια εξωτερική εξέταση του σώματος και προχωρούν σε εσωτερικές εξετάσεις. Οι ακτίνες Χ μπορούν να εντοπίσουν τη θέση της σφαίρας ή των θραυσμάτων στο εσωτερικό του σώματος.

Στην περίπτωση του Μπράουν, οι πρώτες αυτοψίες διαπίστωσαν ότι ήταν υγιής κατά τη στιγμή του πυροβολισμού. Τα αποτελέσματα της ομοσπονδιακής αυτοψίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δηλώσει ότι δεν θα στηριχθεί στο σώμα του Μπράουν και μόνο για να ξετυλίξει το κουβάρι της δολοφονίας του. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιφορτίσει 40 πράκτορες του FBI για να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Οι ιατροδικαστές πάντως επισημαίνουν ότι οι πολλαπλές αυτοψίες στην υπόθεση Μπράουν είναι χρήσιμες, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα είναι απίθανο να διαφωνούν και οι πολλαπλές γραμμές της έρευνας είναι πιο πιθανό να πείσουν το κοινό ότι τα ευρήματα της αυτοψίας είναι αξιόπιστα.

«Οι πληγές από πυροβολισμούς είναι δυστυχώς αρκετά κοινές στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν αρκετή εμπειρία στην ερμηνεία τους» εξηγούν.

You may also like...