ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΓΚΑΣ: “Η Ορμή Λουξ είναι έτοιμη να κάνει μια πολύ καλύτερη πορεία από πέρυσι”

Ο Ανδρέας Κόγκας ήταν μαζί με τους αδελφούς Σκιαθά οι ιδρυτές της Ορμής Λουξ που έχει γράψει την δική της μεγάλη ιστορία στο ελληνικό και ευρωπαϊκό χάντμπολ γυναικών. Από τον Ιούλιο του 2011 είναι ο πρόεδρος του συλλόγου, ενώ είναι και ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής χάντμπολ στον Νομό Αχαΐας. Έχει πανηγυρίσει με την Ορμή Λουξ έξι πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Ελλάδας ενώ έχει ζήσει με την Πατρινή ομάδα μεγάλες στιγμές τόσο στο ΤσάμπιονςΛίγκ όσο και στο Τζάλεντζ Καπ. Ο Ανδρέας Κόγκας μιλά σήμερα στον «Κόσμο» για όλους και για όλα.

Πως κρίνετε την πορεία της Ορμής Λουξ στο φετινό πρωτάθλημα που βρίσκεται στην 2η θέση;

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή. Καταφέραμε διατηρώντας την νεανική ομάδα με σωστές κινήσεις τόσο σε αθλήτριες όσο και στην επιλογή του δεύτερου προπονητή του κ. Σεϊρεκίδη, η ομάδα να πατάει στα πόδια της και να βρίσκει το αγωνιστικό της πρόσωπο. Έχουμε δρόμο ακόμα αλλά έχει μπει το πρώτο λιθαράκι για κάτι καλύτερο την φετινή χρονιά.

Υπήρξε πικρία για τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ήταν λάθος επιλογή να γίνουν και τα δυο παιχνίδια στην Πορτογαλία;

Αυτή την ομάδα που αντιμετωπίσαμε την παρακολουθούσα, ήξερα την πορεία της γιατί είμαι στο womenForumκαι παρακολουθώ το γυναικείο χάντμπολ και είχα πιστέψει ότι αυτή την ομάδα μπορούσαμε να την αποκλείσουμε και να προχωρήσουμε στην Ευρώπη. Τώρα για αυτούς που λένε γιατί επιλέξαμε να γίνουν και τα δυο παιχνίδια στην Πορτογαλία, είναι δικαίωμα μας να αποφασίζουμε και κυρίως όταν οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί. Αυτοί που είναι έξω από τον χορό δεν ξέρουν τι έξοδα απαιτούνταν για να γίνει το ένα παιχνίδι εντός έδρας και το άλλο εκτός έδρας.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι αποχώρησης του ΝταμίρΣτογιάνοβιτς; Υπήρχαν οικονομικές εκκρεμότητες;

Δεν υπήρχε η παραμικρή εκκρεμότητα μαζί του. Η αποχώρηση του είχε να κάνει με διάφορα θέματα λειτουργίας στο γυναικείο τμήμα και εκ του αποτελέσματος έχω δικαιωθεί πλήρως. Δεν θέλω να κάνω άλλο σχόλιο. Ήταν ένας προπονητής που βοήθησε τον σύλλογο αλλά έως εκεί. Η απόφαση μου με δικαιώνει πλήρως.

Τι έχει αλλάξει στην ομάδα με την έλευση του Στέλιου Σεϊρεκίδη;

Έχει αλλάξει η ομάδα που δείχνει ότι πατάει στα πόδια της και οι παίκτριες καταλαβαίνουν τον ρόλο τους. Είναι ένας προπονητής που της καθοδηγεί πλήρως στον αγωνιστικό χώρο. Ακόμα και οι φτασμένοι μεγάλοι παίκτες έχουν ανάγκη την καθοδήγηση σε θέματα τακτικής του προπονητή τους, πόσο μάλλον τα νεαρά κορίτσια, 16,17 έως 21 ετών που είναι η συντριπτική πλειοψηφία της ομάδας.

Είναι έτοιμη η Ορμή Λουξ να πανηγυρίσει τίτλο τη φετινή περίοδο;

Είναι έτοιμη να κάνει μια πολύ καλύτερη πορεία από πέρυσι. Δεν θέλω να πω για τίτλο, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο από την περσινή χρονιά. Μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει μόνο η γυναικεία ομάδα, υπάρχουν και οι νεανίδες που είναι ο βασικός κορμός της ομάδας και θα προσπαθήσουν για το καλύτερο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Έγιναν λάθη τα προηγούμενα δυο χρόνια που η Ορμή Λουξ είναι εκτός τίτλων;

Η λέξη λάθος είναι σχετική. Όταν παλεύεις και αγωνίζεσαι για κάτι είναι αδύνατον να μην κάνεις λάθος. Πιστεύω ότι κάποιες κινήσεις έπρεπε να γίνουν. Να δούμε πως μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας με δικά μας παιδιά. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα δικαιωθούμε απόλυτα με την επιλογή μας να στηριχθούμε σε νέα παιδιά και ακόμα περισσότερο να δουλέψουμε με Πατρινές αθλήτριες. Το πρώτο δείγμα γραφής είναι η Άντζελα Καρελά που κλήθηκε στην Εθνική ομάδα και πιστεύω ότι σύντομα όταν θα κληθούν και οι νεανίδες θα έχουμε συμμετοχή η ακόμα και συμμετοχές. Αυτό πιστεύω ότι θα δικαιώσει ακόμα περισσότερο τις επιλογές μας.

Γιατί δεν επιδιώξατε να παραμείνετε στην διοίκηση του ΠΕΑΚ; Ανησυχείτε που το χάντμπολ δεν έχει εκπρόσωπο στην νέα διοίκηση;

Καταρχήν οι θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο είναι κυβερνητικές. Η επιλογή μου όταν μ ερώτησαν και μου πρότειναν να συνεχίσω ήταν αρνητική γιατί δεν προλαβαίνω να ασχολούμαι με πολλά πράγματα.

Η ομάδα έχει πολλή δουλειά γιατί υπάρχουν και οι ακαδημίες του συλλόγου που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό ξέρουν ότι αυτό το κομμάτι είναι πιο δύσκολο από το πρωταγωνιστείς και να κερδίζεις πρωταθλήματα και κύπελλα. Όσο ότι δεν υπάρχει εκπρόσωπος του χάντμπολ στην νέα σύνθεση της διοίκησης του ΠΕΑΚ δεν υπάρχει από κανένα άθλημα εκπρόσωπος.

Έχετε μετανιώσει για επιλογές σας ή για πρόσωπα που αδικήσατε ή δείξατε εμπιστοσύνη που δεν έπρεπε;

Όταν ασχολείσαι με τον αθλητισμό κάνεις λάθη και παραλείψεις. Σαφώς έχω μετανιώσει και για ανθρώπους που έδειξα εμπιστοσύνη και για ανθρώπους που δεν τους στήριξα κάποιες στιγμές είτε πρόκειται για αθλητές, είτε για προπονητές με την γενικότερη μορφή συνεργασίας.

Υπάρχει ημερομηνία λήξης για τον Ανδρέα Κόγκα στην Ορμή Λουξ;

Υπήρξε πριν τρία χρόνια και οφείλω να ομολογήσω ότι με κράτησαν οι ακαδημίες που είχαν αρχίσει να μπαίνουν δυναμικά στον χώρο. Με κράτησαν τα παιδιά. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που να με κάνει να σταματήσω να ασχολούμαι με αυτό που αγαπάω πάρα πολύ.

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η Ορμή Λουξ στηρίζεται στους χορηγούς της;

Αν δεν υπήρχαν χορηγοί δεν θα υπήρχε ομάδα. Πως θα προχωρούσαμε; Είναι κακό να υπάρχουν χορηγοί;

Είναι δύσκολο να συνεργάζεστε με γυναίκες ;

Είναι το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει. Οι γυναίκες αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι στην ζωή μας γενικότερα. Στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μένα. Στην πορεία όμως κατάλαβα ότι με διάλογο και συνεργασία μπορείς να δουλέψεις μαζί τους και νομίζω ότι η προσπάθεια μας να καταφέρουμε να βρίσκεται το γυναικείο χάντμπολ σε υψηλό επίπεδο, πέρα από τις όποιες δυσκολίες, με δικαιώνει. Νομίζω ότι υπάρχει καλή χημεία με μένα και τις γυναίκες.

Η Ορμή Λουξ έχει τρεις παίκτριες στην Εθνική ομάδα. Είναι δικαίωση για τις επιλογές σας;

Έχει τρεις νεαρές παίκτριες, 19,20 και 21 ετών στην εθνική ομάδα. Δεν είναι δικαίωση; Η Λένα Μούρνου και η Άντζελα Καρελά είναι απόλυτη δικαίωση δική μου. Την Μούρνου δεν την είχε προσέξει κανένας, όταν ήρθε στην Πάτρα την ήξεραν κάποιοι ως ένα ταλέντο αλλά με την δουλειά που έγινε έβγαλε το σπουδαίο ταλέντο που είχε μέσα της. Το ίδιο ισχύει και για την Άντζελα Καρελά.

Για ποιο λόγο δεν διεκδικήσατε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας παρότι έχει πάρει σημαντικές διοργανώσεις στην Πάτρα;

Η μη συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας όλα αυτά τα χρόνια είναι μια συνειδητή επιλογή. Η Ομοσπονδία δυστυχώς δεν λειτουργεί, δεν έχει τα κατάλληλα αντανακλαστικά για να αφουγκραστούν τα μέλη τους, τις μεγάλες ανάγκες που έχει το άθλημα κυρίως σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προβολή του. Έγινε σπουδαία προσπάθεια την περίοδο 2003 −2005 η οποία πέρασε δυστυχώς ανεκμετάλλευτη σε όλα τα επίπεδα. Το χάντμπολ είναι ένα συναρπαστικό άθλημα για αυτό και σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι το δεύτερο μετά το ποδόσφαιρο. Τρανό παράδειγμα οι Σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν αρκετά καλή ιδίως σε άνδρες αλλά δυστυχώς μείναμε πάρα πολύ πίσω και νομίζω ότι την ευθύνη την φέρουν πρώτα οι διοικούντες της Ομοσπονδίας και μετά οι παράγοντες των ομάδων.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα;

Φοβάμαι ότι θα το χάσω. Ήθελα πολύ τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσω μια ανδρική ομάδα. Πιστεύω ότι αν είχε δημιουργηθεί πριν 3−4 χρόνια θα είχε τις ίδιες επιτυχίες που έχει και η γυναικεία ομάδα. Η προσπάθεια μου και των συνεργατών μου να δημιουργήσουμε μια ομάδα από το μηδέν στα αγόρια πιθανόν μετά από κάποια χρόνια να με δικαιώσει. Δεν ξέρω αλλά θα ήθελα να συνεργαστώ με κάποιους από τους αρκετούς σπουδαίους Πατρινούς αθλητές χάντμπολ. Αυτό με πικραίνει ότι δεν κατάφερα να γίνει.!
20141205_544182

You may also like...