ΑΧΑΪΑ: Μπαράζ παρανομιών στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Παπανικολού – Στο σκαμνί οδηγούνται ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θεοδωρακόπουλος και ο εργολάβος

Παραέμπονται στον Εισαγγελέα τόσο ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, όσο και ο Εργολάβος, μετά την πράξη βεβαίωσης παράβασης που εξέδωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΚΑ, όπως τονίζεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Αιγιάλειας, που εδώ και χρόνια αντιδρούν στην κατασκευή (και βεβαίως και στη λειτουργία) του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού.

Η 20σέλιδη Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης αποτελεί συνέχεια της έκθεσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, όπου διαπίστωναν 22 παραβάσεις στην κατασκευή του έργου του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού.

Στο κείμενο της πράξης των επιθεωρητών περιβάλλοντος αναφέρονται οι εξής 8 παραβάσεις:

Κατασκευή έργου επί γηπέδου που διασχίζεται από υδατόρεμα χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση και θέσπιση όρων για την προστασία του Κατασκευή ΧΥΤΑ χωρίς προηγούμενη σύνταξη και έγκριση μελέτης επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων και χωρίς τη θέσπιση όρων και περιορισμών για την επεξεργασία και για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων του. Έναρξη κατασκευής ΧΥΤΑ χωρίς προηγούμενη εκπόνηση ειδικής υδρολογικής μελέτης για την περιοχή εγκατάστασής του. Κατασκευή οδού πρόσβασης στον ΧΥΤΑ χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, καταστροφή δασικής βλάστησης. Μη εγκεκριμένος εγκιβωτισμός πηγής νερού Εκχέρσωση δάσους και κατασκευή έργων ΧΥΤΑ σε έκταση που εφάπτεται δάσους, απουσία αντιπυρικής προστασίας. Μη συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης της πορείας των εργασιών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ΧΥΤΑ Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου δεν ήταν διαθέσιμες στο χώρο του έργουΣτο σχετικό δελτίο τύπου οι κάτοικοι και οι φορείς της Δυτικής Αιγιάλειας, πάντως, τονίζουν πως καίτοι έχουν διαπιστωθεί τόσες παραβάσεις και τόσο ο Δήμαρχος (ως πρόεδρος της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας) όσο και ο εργολάβος οδηγούνται στον Εισαγγελέα, η κατασκευή του έργου συνεχίζεται παρ’όλο το νερό που εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο επιχειρούνται εκσκαφές (φωτογραφία).

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε το δικαστικό αγώνα και περιμένουμε τον νέο Δήμαρχο κ. ΘανάσηΠαναγόπουλο να τηρήσει τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις ότι θα σταματήσει το παράνομο έργο, ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις.

You may also like...