Οι Γερμανοί πιτσιρικάδες βιάζονται να ψηφίσουν -Οι 16χρονοι διεκδικούν δικαίωμα εκλέγειν
Πώς μπορεί μία «ηλικιωμένη» κοινωνία να αποφασίζει με γνώμονα τα συμφέροντα των νέων; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα των πιτσιρικάδων στη Γερμανία. Ετσι, έφηβοι που βιάζονται να πάρουν στα χέρια τους την τύχη τους, μέσω της κάλπης, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το δικαίωμα του εκλέγειν από την ηλικία των 16 ετών.
«Εάν ένα νέο παιδί, που δραστηριοποιείται πολιτικά επιθυμεί να ψηφίζει, θα πρέπει να του δίνεται η ευκαιρία», υποστηρίζει ο Φέλιξ Φινκμπάινερ, μέλος της ομάδας που διεκδικεί να μπορούν οι νέοι να ψηφίζουν από τα 16 ή ακόμη και 14 χρόνια τους.
Δεν είναι μόνος του. Τον περασμένο Νοέμβριο αυτός και οι φίλοι του κατέθεσαν ένσταση στο γερμανικό κοινοβούλιο, διεκδικώντας την κατάργηση του ορίου ηλικίας για τη συμμετοχή στις εκλογές, με την υποστήριξη του Ιδρύματος υπέρ των Δικαιωμάτων των Επερχομένων Γενεών (SRzG). Πρόκειται για ένα think tank, που πραγματοποιεί έρευνες στα πεδία της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.
Το αίτημά τους απορρίφθηκε, αλλά οι έφηβοι δεν το έβαλαν κάτω. Την Τρίτη προσέφυγαν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με στόχο να διασφαλίσουν δικαίωμα ψήφου. Οπως υποστηρίζουν οι νέοι, η σημερινή πολιτική λειτουργεί με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι προτεραιότητες των συνομηλίκων τους διαφέρουν από εκείνες των ενηλίκων. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που διαφωνούν. Η άλλη πλευρά υπενθυμίζει την ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στις κοινωνίες μας. «Εάν μειώσουμε μονομερώς το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε εκλογές στο 16ο έτος, ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν την αξία του», απαντά ο Γιοχάνες Στάινιγκερ, πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (Junge Union) στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στην Deutche Welle.
Ο Βόλφγκανγκ Γκρούντινγκερ έχει απάντηση για αυτό. Οπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του SrzG, οι Αυστριακοί ψηφίζουν από τα 16 τους και το ποσοστό προσέλευσης των νέων στις κάλπες ήταν υψηλότερο από εκείνο των ενηλίκων. Η μείωση του ορίου ηλικίας θα αύξανε το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική, προσθέτει.