Αρχική Σελίδα >> ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΧορηγός ΚατηγορίαςSponsor13 “Ο τάφος έχει συληθεί τουλάχιστον μια φορά” – Τι λένε ευρήματα και ιστορικά στοιχεία

Κι όμως η ομάδα των επιστημόνων που έχει αναλάβει την ανασκαφή φαίνεται ότι δεν θα είναι η πρώτη που θα μπει στον τάφο. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αλλά και στοιχεία που οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι ο τάφος έχει ήδη συληθεί και μάλιστα ίσως περισσότερες από μια φορά.

Η αρχή μπορεί να έγινε ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, μερικές δεκαετίες δηλαδή μετά την κατασκευή του μνημείου. Άλλωστε ήταν οι Ρωμαίοι, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, εκείνοι που μετακίνησαν τον επιβλητικό λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού λόφου “επιβλέποντας” το τοπίο.

Παράλληλα, όπως λέει ο αρχαιολόγος και καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης όταν ανακαλύφθηκε αρχικά ο τάφος και συγκεκριμένα ο περίβολος είχε διαπιστωθεί πως είχαν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα. Σοβαρότατη ένδειξη ότι κάποιοι είχαν “βάλει χέρι” στο μνημείο.

Μάλιστα όπως επισημαίνει στην εφημερίδα Δημοκρατία ο κ. Φάκλαρης που υπήρξε και συνεργάτης του Μ. Ανδρόνικου στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας είναι ελάχιστα τα ταφικά μνημεία που έχουν μείνει ανέπαφα. Λέει χαρακτηριστικά ότι από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί μόνο οι έξι δεν έχουν συληθεί.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η αποκάλυψη ότι λείπει μέρος του μαρμάρινου τοίχου σε σημείο απ’ όπου κάποιος θα μπορούσε να μπει στους βασικούς θαλάμους του τάφου σήμανε συναγερμό στους αρχαιολόγους, ειδικά από τη στιγμή που τα τμήματα του τοίχου τα οποία λείπουν δεν βρέθηκαν γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή στο μνημείο.Όλα αυτά βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν. Οι απαντήσεις θα δοθούν μόνο όταν η ομάδα των αρχαιολόγων φτάσει στην “καρδιά” του μνημείου. Μάλιστα εάν οι τυμβωρύχοι άρπαξαν μόνο πολυτελή αντικείμενα και δεν έχουν προκαλέσει άλλες φθορές τότε είναι πολύ πιθανό να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού που σε συνδυασμό με το ίδιο το μνημείο θα δώσει στη χώρα ακόμη έναν μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό.

You may also like...