Δ.ΕΛΛΑΔΑ: Ενδεχόμενη κατάργηση 100 τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ μελετά το Υπ. Παιδείας- Ανάμεσα τους σε Πάτρα, Πύργο, Αίγιο και Μεσολόγγι

Σε διορθωτικές αλλαγές στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης που είχε υλοποιήσει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος φέρεται πως προτίθεται να προβεί ο υπ. Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι αλλαγές γίνονται διότι το σχέδιο δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με το υπουργείο να μένει εκτεθειμένο καθώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη δέσμευση περί εξοικονόμησης 58 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014 από τη μείωση λειτουργικών δαπανών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ μέσω συγχωνεύσεων τμημάτων.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» ο Ανδρέας Λοβέρδος προτίθεται να προχωρήσει σε ένα νέο πλάνο συγχωνεύσεων 100 συνολικά τμημάτων. Πρόκειται για:

• Τα τμήματα τα οποία, με βάση το σχέδιο «Αθηνά», λειτουργούν σε μεταβατικό καθεστώς ως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018. Πρόκειται για 25 τμήματα ΤΕΙ, στην πλειονότητά τους της περιφέρειας, και 2 τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ τα οποία δεν δέχονται πλέον νέους εισακτέους και έχει αποφασιστεί να βάλουν «λουκέτο» το 2018 όταν, δηλαδή, οι νυν σπουδαστές τους ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου, τα τμήματα αυτά θα μπορούσαν να καταργηθούν νωρίτερα και οι φοιτητές τους να μετεγγραφούν σε ομοειδή τμήματα άλλων ιδρυμάτων.

Ενδεικτικά, μεταξύ των μεταβατικών τμημάτων ΤΕΙ είναι τα ακόλουθα: Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών στα Μουδανιά, Πληροφορικής και ΜΜΕ στον Πύργο, Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων στο Μεσολόγγι, Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα, Οπτικής και Οπτομετρίας στο Αίγιο, Αυτοματισμού στη Χαλκίδα, Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα, Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά και Πολιτικών Δομικών Έργων στο Ηράκλειο.

• Τα τμήματα με εισαγωγικές κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», πολλά από τα τμήματα που συγχωνεύτηκαν μετατράπηκαν σε εισαγωγικές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εισακτέων και, κατά συνέπεια, να απαιτούν τις ίδιες δαπάνες για φοιτητική μέριμνα, προσωπικό και υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των 121 τμημάτων με φετινή βάση εισαγωγής κάτω από 10.000 μόρια και αρκετές κενές θέσεις βρίσκονται τμήματα που συγχωνεύτηκαν στο πλαίσιο της «Αθηνάς».

Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη σε τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στο Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος, που έχει έδρα στη Ζάκυνθο, είχε 69 θέσεις και μόνο έναν επιτυχόντα.

Στο ίδιο τμήμα (Τεχνολογίας Περιβάλλοντος) υπάρχει και η κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. Δύο κατευθύνσεις που έως πέρυσι ήταν αυτοτελή τμήματα και πλέον συγχωνεύτηκαν σε ένα τμήμα. Υπολογίζεται ότι 24 τμήματα θα πάρουν το δρόμο της συγχώνευσης ή κατάργησης.

Διασκορπισμένα

Τα περισσότερα τμήματα ΤΕΙ με εισαγωγικές κατευθύνσεις έχουν ως αντικείμενο σπουδών τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ διασκορπίζονται σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα: Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Λάρισα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Πάτρα, Καλαμάτα, Άμφισσα, Πύργο, Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη.

Η τρίτη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις είναι τα μη αυτοδύναμα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όσα δηλαδή έχουν λιγότερους από εννέα μόνιμους καθηγητές. Τα τμήματα αυτά αποτελούν «βαρίδια» για τα ιδρύματα, αφού αντλούν πόρους από εκείνα τα τμήματα που θα μπορούσαν με την κατάλληλη στελέχωση σε προσωπικό και υποδομές να ξεχωρίσουν και υπάρχουν σκέψεις να συγχωνευθούν.

Συνολικά 49 τμήματα -εκ των οποίων οκτώ πανεπιστημίων και 41 ΤΕΙ- διαθέτουν λιγότερο από εννέα μόνιμους καθηγητές, ενώ έξι από αυτά δεν έχουν ούτε ένα (!) μόνιμο μέλος ΔΕΠ. Πρόκειται για ένα πανεπιστημιακό τμήμα -το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- και πέντε τμήματα ΤΕΙ: Νοσηλευτικής και Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας και Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

20140907_509477

You may also like...